Drijvend Zonnepark

request a quote

Drijvend zonnepark: Slim energie opwekken

De zon is een slimme energiebron. Gelukkig wordt deze vorm van duurzame energie in toenemende mate gebruikt. We moeten namelijk af van fossiele brandstoffen en in plaats daarvan duurzame energie stimuleren. We zitten midden in een energietransitie en de urgentie is voelbaar. Bij zonnepanelen denken we al snel aan zonnepanelen geïnstalleerd op daken of in uitgestrekte weilanden. Maar wist u dat het aanleggen van een drijvend zonnepark een efficiënte manier is om duurzame energie op te wekken?

Waarom een drijvend zonnepark?

Om een duurzame toekomst te garanderen, moeten we meer duurzame energie opwekken.

Met zonnepanelen kan op een duurzame manier elektriciteit of warmte worden opgewekt. De ruimte op land om zonne-energie op te wekken neemt echter af. Gelukkig is hier een oplossing voor: zonnepanelen op het water! Samen met onze experts hebben wij een systeem ontwikkeld, waarbij de zonnepanelen dus niet op het land gemonteerd worden, maar op water. Deze zonnepanelen op het water vormen samen een drijvend zonnepark en dragen bij aan het grootschalig produceren van groene energie.

Hoe werkt een drijvend zonnepark?

Het is goed om te weten hoe zo’n zonnepark precies werkt en waarom het een effectieve manier is om groene energie op te wekken. Bij een drijvend zonnepark drijven de zonnepanelen op modulaire ‘bootjes’ - bij Profloating ook wel drijvers genoemd. Deze drijvers zijn deelvan ons modulaire systeem. Het modulaire design zorgt ervoor dat er op iedere locatie gebouwd kan worden. Maar zoals iedereen weet kan water erg krachtig en onvoorspelbaar zijn. Om deze reden hebben wij bij Profloating een uniek ankersysteem ontwikkeld. Door het gebruik van elastische componenten - voor ieder project op maat gemaakt - verhogen wij de levensduur van onze drijvende zonneparken. Een van onze doelen is om de arbeidskrachten en -kosten zo laag mogelijk te houden. Daarom hebben wij ons systeem niet te ingewikkeld gemaakt: het bestaat standaard uit zeven onderdelen. Dit zorgt voor een makkelijk en goedkoop installatieproces.

Slim energie opwekken

Drijvende zonneparken vormen dus een slimme oplossing voor ons ruimtegebrek. Dit is niet het enige voordeel, want energie opwekken door middel van zonnepanelen op water zorgt voor een efficiënte manier van energieopwekking. De zonnepanelen op het water hebben een koelend effect op de panelen, wat meer stroom genereert. Ook zijn drijvende zonneparken gunstig voor het water. Het voorkomt verdamping en het water klimaat is beter voor alles wat er onder water groeit. Het onderzoek hiernaar loopt in eenstroomversnelling, en wij nemen hier deel aan. Wij vinden het namelijk belangrijk om deel te nemen aan onderzoek om de energietransitie te versnellen en innovatie de norm te maken.

De voordelen van een drijvend zonnepark

Een zonnepark op land heeft al veel voordelen, maar een drijvend zonnepark wint het hiervan! Hier de voordelen van een drijvend zonnepark op een rij:

 

✔️ Ruimte besparen: Een drijvend zonnepark is een optimale besteding van ruimte. De kostbare ruimte op het land kan zo gebruikt worden voor andere belangrijke doeleinden.

✔️ Energie besparen: Energie opwekken door middel van zon op water is zeer efficiënt. Drijvende zonneparken zullen dus meer energie genereren dan zonneparken op land.

✔️ CO2-uitstoot terugdringen: We moeten stoppen met fossiele brandstoffen. Met duurzame energie opgewekt door middel van een drijvend zonnepark kunt u de CO2 uitstoot verminderen.

✔️ Innovatie stimuleren: Samen met ons koploper worden in de energietransitie? Wij nemen deel aan innovatief onderzoek om voorop te lopen inde zoektocht naar duurzaamheid.

✔️ Goedkoper alternatief: Fossiele brandstoffen worden steeds duurder en zorgen voor onzekerheid. Groene energie is een duurzaam alternatief voor zowel de aarde als de portemonnee.

Waar kan ik een drijvend zonnepark aanleggen?

Onze drijvende zonneparken zijn geschikt voor uiteenlopende locaties. Het eerste drijvende zonnepark werd geïnstalleerd bij de drijvende boerderij in Rotterdam. Hier liggen 170 drijvende zonnepanelen op het water die ervoor zorgen dat de boerderij energie neutraal is. We installeren ons systeem voor de zonnepanelen niet alleen op binnenwateren, maar ook op het wateroppervlakte in waterbassins, meren en hydro dammen. Het liefste grijpen wij elk stukje ‘leegstaand’ water aan voor het plaatsen van zonnepanelen. Vooral locaties waar al veel bedrijvigheid plaatsvindt, zijn gunstig voor het installeren van een drijvend zonnepark vanwege het vergunningstraject. Bovendien genereren deze zonnepanelen energie om op locatie te gebruiken.

Profloating helpt mee: drijvende zonneparken

De energietransitie van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare brandstoffen is onze prioriteit. Wij geloven dat het installeren van drijvende zonneparken een essentieel onderdeel vormt in deze transitie. Samen moeten wij ons best doen om CO2 neutraal te worden en klimaatverandering terug te dringen. Daarom moeten we samen meer groene energie opwekken! Helpt u mee om meer groene energie op te wekken door middel van drijvende zonneparken? Bel of mail dan voor een vrijblijvende offerte!

 

Nieuwsgierigheid geprikkeld?

Neem contact op met onze experts voor meer informatie

0174 715 800info@profloating.nl